Activiteiten

Naast onze online en offline college-modules biedt de Leiden Islam Academie diverse andere activiteiten. Onze docenten geven regelmatig publieke optredens en zijn te horen in de media. Ook zijn wij actief op het Leiden Islam Blog. Hieronder vindt u informatie en verslagen over onze evenementen. U kunt ons uiteraard ook volgen op Facebook en LinkedIn.

Evenementen

|

Aankondigingen

|

DenktankLeiden Islam Blog

Evenementen

Europa en de islamitische wereld: gedeelde geschiedenis, verschillende perspectieven

Nascholingsconferentie docenten geschiedenis & maatschappijleer vmbo – havo – vwo

Lees Meer

Studiereis Marokko april/mei 2017 – Reflectieverslagen

Wil je meer weten over de afgelopen studiereis naar Marokko? De reflectieverslagen vind je hier:

Lees Meer

Lancering Leiden Islam Academie

Op 7 december presenteerde de Leiden Islam Academie haar initiatief aan haar maatschappelijke en wetenschappelijke partners. Het centrale thema van de middag was: hoe voer jij het publieke debat over de islam vanuit jouw rol? Maurits Berger (directeur Leiden Islam Academie) leidde een levendig panelgesprek.

Lees Meer
Meer over onze
activiteiten

Aankondigingen

Momenteel zijn er geen aankondigingen.

Denktank

De ‘Denktank’ is een groep studenten die zich onder begeleiding van een docent actief inzet voor maatschappelijke vraagstukken die te maken hebben met islam en polarisatie. Zij combineren hiervoor hun academische kennis met sociaal ondernemerschap. De Academie wil met steun van het Ministerie van Sociale Zaken het Denktank-concept uitbreiden naar andere universiteiten en hogescholen, en zo een Netwerk van Denktanks tot stand brengen.

Constructief bijdragen aan maatschappelijke kwesties

De Denktank wilen hoogopgeleide jongeren met diverse etnische en religieuze achtergronden in staat te stellen een constructieve en structurele bijdrage te leveren aan maatschappelijke kwesties als radicalisering, discriminatie, jeugdwerkeloosheid, zelfbeschikking en burgerschap. De relatie van deze kwesties met islam en moslims heeft hierin een centrale rol.

Sociaal ondernemen

Om deze doelstelling te bereiken, stellen de individuele Denktanks de jongeren in staat om zich te organiseren, vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van sociaal ondernemen, zich maatschappelijk te engageren, en hun ideeën te concretiseren in samenwerking met maatschappelijke partners. Het overkoepelende thema van de activiteiten is ‘maatschappelijke spanningen’ waarbinnen de operatiegebieden van deze activiteiten naar verwachting zullen liggen in Onderwijs, Openbare ruimte, Arbeidsmarkt, en Publiek Debat.

Publicaties van bevindingen

De concretisering van ideeën leidt tot producten en diensten, zoals bijvoorbeeld artikelen en columns, deelname aan publiek debat, organiseren van discussie‐avonden, adviezen aan maatschappelijke partners (scholen, gemeenten, bibliotheken), publicaties van eigen bevindingen op sociale media, etc.

Iets voor u?

U kunt de Denktank vragen om met u van gedachten te wisselen over problematiek waar uw organisatie of bedrijf mee worstelt. Wellicht kunnen deze jonge geesten iets voor u betekenen!

Links en downloads

VPRO Tegenlicht-documentaire ‘Branding Europe’

Uitvoering van en deelname aan twee sessies van het Twee Maten project

Denktank Islam in Nederland 2017

Denktank Islam in Nederland

De Honours Class 'Denktank Islam in Nederland' heeft zich dit jaar gebogen over de vraag hoe zij toch denken over islam in Nederland, en alle emoties, politiek, plannen, angsten die daarbij horen. En verandert dat als je meer kennis van zaken hebt? Ze hebben deze vraag ook naar buiten gebracht, en in mini-interviewtjes gesteld aan meer dan 100 mensen. Dat deden ze niet zomaar: er werden eerst gesprekken georganiseerd - bij etentjes, in een Wereldkeuken, een debat, een film. De interviewtjes die zij daar hebben gemaakt zijn verzameld in deze film-collage.

Film-collage

Meer weten?

Leiden Islam Blog

Het Leiden Islam Blog is een platform voor wetenschappers en publicisten van binnen en buiten de Universiteit Leiden om hun onderzoek op het gebied van islam en samenleving, in binnen- en buitenland, bij een breder publiek onder de aandacht te brengen, of om een actueel maatschappelijk thema te voorzien van een onderbouwde visie.

Naar het
Leiden Islam blog