Activiteiten

Naast onze online en offline college-modules biedt de Leiden Islam Academie diverse andere activiteiten. Onze docenten geven regelmatig publieke optredens en zijn te horen in de media. Ook zijn wij actief op het Leiden Islam Blog. Hieronder vindt u informatie en verslagen over onze evenementen. U kunt ons uiteraard ook volgen op Facebook en LinkedIn.

Evenementen

|

DenktankDenktank

|

Aankondigingen

|

Leiden Islam Blog

Evenementen

Europa en de islamitische wereld: gedeelde geschiedenis, verschillende perspectieven

Nascholingsconferentie docenten geschiedenis & maatschappijleer vmbo – havo – vwo

Lees Meer

Studiereis Marokko april/mei 2017 – Reflectieverslagen

Wil je meer weten over de afgelopen studiereis naar Marokko? De reflectieverslagen vind je hier:

Lees Meer
Meer over onze
activiteiten
Aanmelden

Denktank ‘Islam in Nederland’ – meld je nu aan!

Uniek project: beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Denktank 'Islam in Nederland'

(Alleen voor studenten van universiteiten en hogescholen in de regio’s Amsterdam; Leiden/Den Haag; Rotterdam/Delft/Gouda; Utrecht; Tilburg.)

Wil jij met een klein groepje toegewijde studenten praten en meedenken over islam en actuele sociale kwesties als religie, diversiteit, polarisatie? En wil jij jouw steentje bijdragen aan een betere toekomst van Nederland? De Denktank ‘Islam in Nederland’ biedt jou die mogelijkheid. Je krijgt de kans om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling, en aan de opbouw van een uniek en divers netwerk.

Wat is de Denktank

De Denktank is een initiatief dat in 2014 is begonnen door professor Maurits Berger. Samen met studenten – moslims en niet-moslims – van universiteiten en hogescholen zocht hij naar analyses, diagnoses en oplossingen voor de maatschappelijke problemen waar Nederland mee wordt geconfronteerd op het gebied van islam, integratie en diversiteit.

Zo heeft de Denktank van 2014 Ministeries en scholen van advies voorzien, een opiniestuk in De Volkskrant gepubliceerd, en was zij onderwerp van een uitzending van Tegenlicht (VPRO). In de jaren daarna volgden enkele nieuwe Denktanks in de vorm van universitaire Honours Class; elk van hen heeft eigen discussies en eigen projecten ontwikkeld.

De Denktank wordt nu uitgebreid: op verschillende plekken in het land worden groepjes van 10-12 studenten gevormd. Deze worden begeleid en ondersteund; onderling wordt dan door heel Nederland een breed netwerk van Denktanks gevormd.

Doelstelling

De Denktank stelt zich tot doel te zoeken naar oplossingen en het formuleren van voorwaarden voor een Nederland waar plek is voor iedereen. Deze doelstelling wordt bereikt door gesprekken binnen de Denktank die zullen leiden tot het ontwikkelen van een eigen project.

Werkwijze

De Denktank wil gebruikmaken van jouw (verborgen) talenten als student, jouw vermogen tot kritische reflectie, en de analyse en vertaling daarvan in helder woordgebruik. De bedoeling is dat jij de ruimte en creativiteit krijgt (en neemt!) om een eigen agenda op te stellen en een situatie te scheppen waarin ‘out-of-the-box’ denken mogelijk is, en je jouw creativiteit en betrokkenheid ten volle kunt inzetten.

De eerste bijeenkomsten zullen vooral bestaan uit gesprekken: over jezelf, jouw ideeën en opvattingen, hoe je aankijkt tegen Nederland, en tegen jouw rol daarin. Deze gesprekken zullen op verschillende manieren in gang worden gezet: door boeken, theaterstukken of films, maar vooral ook – natuurlijk! – door de actualiteit.

De resultaten van deze gesprekken zullen leiden tot een concreet project. Een cluster aan maatschappelijke partners staat te trappelen om met jullie samen te werken: imams en rabbijnen, theater- en filmmakers, Week van Geschiedenis, Impact Hub, Search for Common Ground.

Wat kun je verwachten van ons?

Je krijgt intensieve begeleiding, en een groep van maatschappelijke partners en sociaal ondernemers is bereid om met je mee te denken om tot concrete projecten te komen die jij met jouw team uitvoert.

Tijdsbesteding

De eerst Denktanks duren van maart tot december 2018. Reken op minimaal 2 bijeenkomsten per maand van elk 3 uur. Deze vinden plaats bij jou in de regio. Meer bijeenkomsten zijn natuurlijk mogelijk.

Jouw deelname aan een Denktank is minimaal een half jaar, en maximaal de tijd dat je nog studeert. Met oud-leden houden we graag contact via het Denktanknetwerk.

Wat verwachten wij van jou?

Verder verwachten we van jou dat je begaan bent met het onderwerp, daar ook echt iets aan wilt doen, en daartoe jouw persoonlijkheid en talent wilt aanspreken op manieren die je nog niet eerder had geprobeerd.

Als je erin stapt, verplicht je jezelf ertoe in ieder geval een half jaar mee te doen. Je moet beseffen dat je een extra verplichting aangaat buiten je studie.

Solliciteren

Je kunt nog solliciteren voor de Denktanks in regio’s Amsterdam, Leiden/Den Haag, en Rotterdam/Delft/Gouda (periode maart – december 2018). We zijn daar al van start gegaan, maar misschien kun je nog meedoen of kun je later dit jaar deelnemen aan een andere Denktank in dezelfde regio, dus aarzel niet om je aan te melden.

Je kunt je ook alvast opgeven voor de Denktanks in de regio Utrecht en in de regio Tilburg (periode september 2018 - juli 2019).

Let op: deze mogelijkheid is alleen voor jongeren die studeren aan een universiteit of hogeschool: geslacht, huidskleur of religie doet er niet toe, maar wij zullen er wel naar streven zo gevarieerd mogelijke Denktankgroepjes samen te stellen.

Om je aan te melden: klik op 'aanmelden' hieronder en vul het formulier op deze webpagina in. Je ontvangt binnen twee weken bericht van ons.

We hopen je binnenkort te kunnen begroeten!

Het Denktank-team:

Maurits Berger: begeleider (vooral op inhoud)
Roel Simons: begeleider (vooral op projecten)
Ellen van de Bovenkamp: dagelijks begeleider
Siham el Baroudi: Denktanklid 2014, adviseur/begeleider
Fatiha Azzarhouni: adviseur/begeleider

Links en downloads

VPRO Tegenlicht-documentaire ‘Branding Europe’

Uitvoering van en deelname aan twee sessies van het Twee Maten project

Aanmelden

Aankondigingen

Momenteel zijn er geen aankondigingen.

Leiden Islam Blog

Het Leiden Islam Blog is een platform voor wetenschappers en publicisten van binnen en buiten de Universiteit Leiden om hun onderzoek op het gebied van islam en samenleving, in binnen- en buitenland, bij een breder publiek onder de aandacht te brengen, of om een actueel maatschappelijk thema te voorzien van een onderbouwde visie.

Naar het
Leiden Islam blog