Lancering Leiden Islam Academie

Op 7 december presenteerde de Leiden Islam Academie haar initiatief aan haar maatschappelijke en wetenschappelijke partners. Het centrale thema van de middag was: hoe voer jij het publieke debat over de islam vanuit jouw rol? Maurits Berger (directeur Leiden Islam Academie) leidde een levendig panelgesprek.

Kosten

Wanneer

Locatie

De zaal was muisstil toen Fatiha Azzarhouni (vice-directeur Leiden Islam Academie) vertelde over hoe zij als ICT-er de carrièreswitch maakte naar islamitische theologie en religiewetenschappen. In haar toespraak – zie hiernaast de volledige tekst- lichtte ze toe hoe in de afgelopen jaren is gewerkt aan het opzetten en uitwerken van dit programma.  Een programma dat erop gericht is om een breed publiek te voorzien van neutrale betrouwbare kennis over islam-gerelateerde onderwerpen. Het  Leidsch Dagblad sprak hierover met Fatiha Azzarhouni, lees het interview hier

Gelijktijdig met de lancering van de academie werd de externe website in gebruik genomen en kort gepresenteerd tijdens deze bijeenkomst. Op de website vindt u onder meer ons onderwijsaanbod. We nodigen u ook van harte uit om de filmpjes te bekijken waarmee we de website openen. Hierin vertellen verschillende mensen over wat de islam in het dagelijks leven voor hen betekent. Dat blijkt heel gevarieerd te zijn. 

Prof. dr. Tariq Ramadan ging in zijn voordracht in op zijn rol als “activistische professor”, een pleonasme volgens hem. “Heeft wat wij doen als academici invloed?”, vroeg Tariq Ramadan zich af. Ja, meende hij. We hebben invloed, mits we niet losgezongen zijn van wat er in de samenleving leeft. Het is die verbinding tussen academie en maatschappij die de Leiden Islam Academie wil leggen. We voelden ons als team van de Leiden Islam Academie dan ook gesterkt in onze ambities door zijn verhaal. Uit de vele positieve reacties die we na afloop kregen, merkten we dat wij daarin niet de enigen waren!

Lees meer  over Leiden Islam Academie in het interview met Maurits Berger. Op de website van de Universiteit Leiden is een verslag terug te vinden van de lancering van de Academie.

Inleiding lancering Leiden islam academie 7 dec 2016.pdf