Islam in Europa

Binnenkort
Terug naar alle online cursussen

Islam in Europa

Veertien eeuwen geschiedenis van moslims en islam in Europa, beginnend met Moors Spanje en eindigend in het heden. Over oorlogen, handel, samenlevingen, studie en beeldvorming. Duur: 3 weken, 3-6 uur studietijd per week.

Let op

Op dit moment wordt deze cursus aangepast waardoor inschrijving tijdelijk niet mogelijk is. 

Heeft u interesse in de cursus? 

Vul dan het contactformulier in

Wij stellen u dan op de hoogte wanneer u zich weer kunt aanmelden.

Europa deelt een rijke, maar omstreden geschiedenis met de islam. Moslims zijn woonachtig geweest in Europa sinds de vroege achtste eeuw. Zij zijn in Europese ogen gezien als veroveraars, geleerden, de antichrist, goedaardige heersers, handelaren en zeerovers. En nu ook als medeburgers. Deze module schetst de geschiedenis van de manieren waarop met moslims is gehandeld, gestreden en samengeleefd, en hoe de islam werd bezien en bestudeerd. De vraag die we ons stellen in deze module is hoe het heden zich verhoudt tot het verleden: leven we in andere tijden, of in een vervolg van het verleden? 

Voor wie? 

Een verhelderende cursus voor iedereen die meer wil weten over het Europese collectieve geheugen, en historische feiten van historische beeldvorming wil kunnen onderscheiden. 

Opzet 

De module bestaat uit drie delen: 

  1. Geschiedenis van moslims en islam in Europa tot 1950 rondom thema’s zoals oorlog, diplomatie, handel, kennis en vormen van samenleven.
  2. Europese visies op islam, zoals Oriëntalisme, islamofobie, theologische polemieken, beeldvorming, moderne islamstudies en de vrijheid van meningsuiting. 
  3. Aanwezigheid van moslims in het hedendaagse Europa, en hoe hun uitingen van islam zich verhouden tot de moderne Europese samenlevingen. 

Per onderdeel staat 3-­6 uur studietijd gepland.

Online cursus

Cursus op locatie

Basis/verdiepend

Zowel basis als verdiepend

Verzwaard/onverzwaard

Open

Deze module kan zowel onverzwaard als verzwaard gevolgd worden.

Data en locatie

Kosten

€125

Klik op 'Inschrijven voor deze module' rechtsboven. U wordt doorgestuurd naar de intropagina van deze module op de Leiden Universiteit online learning website. Vanaf hier kunt u via paypal/ideal de door u gekozen cursus betalen. Na betaling ontvangt u een toegangscode waarmee u de college-module kunt beginnen.

Samenwerkingspartner

Aanbevelingen en commentaren

“Smaakt naar meer.”

“Evenwicht in zowel islamitische als niet-islamitische perspectief.”