Kalifaat en islamitische staat

Terug naar alle online cursussen

Kalifaat en islamitische staat

De politiek-­religieuze begrippen ‘kalifaat’ en ‘islamitische staat’ kregen een heel nieuwe invulling met de oprichting van de zelfbenoemde ‘Islamitische Staat’ in Irak en Syrie. Deze module legt de achtergronden van die twee begrippen uit.

‍Het kalifaat was eeuwenoud maar in 1924 ‘afgeschaft’, en de islamitische staat is een droombeeld dat dateert van 1941. Toch hebben beide termen nog een grote aantrekkingskracht, zoals blijkt uit het success van IS. In deze module wordt ingegaan op hun betekenis en geschiedenis, en over de hedendaagse gedachten daarover. Het college laat zien dat IS niet op zichzelf staat, maar een onderdeel is van een breder denken over ‘islamitische’ staatsvormen in een moderne wereld.

Online cursus

Cursus op locatie

Basis/verdiepend

Zowel basis als verdiepend

Verzwaard/onverzwaard

Deze module wordt onverzwaard aangeboden.

Bij deze onverzwaarde college-­module worden geen EC toegekend. Wel kunt u op aanvraag een Certificaat van Deelname krijgen.

Data en locatie

Kosten

De kosten van deze cursus hangen af van de specifieke invulling zoals locatie, duur, en aantal deelnemers.

Leiden Islam Academie streeft ernaar om kennis over islam-gerelateerde onderwerpen zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar te maken. We stemmen dit graag met u af.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Gebruik de knop hiernaast om contact met ons op te nemen over deze cursus.

Samenwerkingspartner

Aanbevelingen en commentaren