Orgaandonatie binnen de islam

Terug naar alle online cursussen

Orgaandonatie binnen de islam

Deze workshop werpt licht op de verschillende religieuze opinies (fatwa’s) die uitgevaardigd zijn over orgaandonatie binnen de islam. Ook gaat de workshop in op de praktijk.

Wat is belangrijker? De integriteit van het lichaam of het redden van een mensenleven? Orgaandonatie kan voor moslims complexe ethische vragen oproepen. Vanaf de jaren 1950 is er een levendig debat gehouden onder moslimjuristen over de toelaatbaarheid hiervan. Argumenten voor en tegen hangen nauw samen met opvattingen over de integriteit van het lichaam, menselijke zeggenschap over het eigen lichaam na het overlijden en de definitie van de dood. Deze workshop werpt licht op verschillende religieuze opinies (fatwa’s) die uitgevaardigd zijn over dit onderwerp. Ook gaat de workshop in op de praktijk, waarbij o.a. vragen over communicatie aan bod komen, bijvoorbeeld met de familie, en de rol van zorgconsulenten, geestelijk verzorgers en imams. 

Voor wie? 

De module is geschikt voor verschillende doelgroepen: van professionals in de zorg tot studenten geneeskunde en andere geïnteresseerden. 

Opzet 

Deze module wordt door de docent in verschillende vormen aangeboden. In de Agenda vindt u hierover informatie.

Online cursus

Cursus op locatie

Basis/verdiepend

Verdiepend

Verzwaard/onverzwaard

Verzwaard en onverzwaard. De onverzwaarde versie is later dit jaar beschikbaar.

Deze module wordt ook verzwaard aangeboden, doordat het regelmatig in aangepaste vorm als geaccrediteerde cursus bij medische instellingen wordt opgevoerd. Neem voor meer informatie contact op met ons bureau. Houd eveneens de Agenda in de gaten.

Data en locatie

Kosten

De kosten van deze cursus hangen af van de specifieke invulling zoals locatie, duur, en aantal deelnemers.

Leiden Islam Academie streeft ernaar om kennis over islam-gerelateerde onderwerpen zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar te maken. We stemmen dit graag met u af.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Gebruik de knop hiernaast om contact met ons op te nemen over deze cursus.

Samenwerkingspartner

LUMC

Aanbevelingen en commentaren